Rychlá rybí polévka
Seznam surovin
- vývar rybí 1,5 litru
- ryba 1 kilogram (maso - z kapra, lososa apod., případně i plodů moře)
- zelenina 1 kilogram (očištěná - řapíkatý celer, mrkev, petržel a fenykl)
- víno bílé 5 decilitrů (suché)
- cibule šalotka 100 gramů
- olej olivový 50 gramů
- rajčatový protlak 1 lžička
- česnek 3 stroužky
- šafrán 5 kusů (blizen)
- nové koření 5 kuliček
- pepř černý 5 kuliček
- bobkový list 2 kusy
- rozmarýn 1 snítka
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Do hrnce nalijeme olivový olej a zahřejeme ho. Přidáme jemně nakrájenou šalotku s česnekem a necháme je zpěnit.
Všechnu zeleninu nakrájíme na větší kousky, přidáme je do hrnce se šalotkou a česnekem a promícháme.
Pak do hrnce přidáme protlak, šafrán, nové koření, pepř, bobkové listy a rozmarýn, vše zalijeme vínem a vývarem, přivedeme k varu a polévku necháme vařit asi 15 minut, dokud není zelenina poloměkká.
Rybí maso očistíme a nakrájíme na kostky. Pokud máme i plody moře, také je očistíme a podle potřeby překrájíme.
Nakrájené ryby a plody moře přidáme postupně do polévky (nejprve tužší maso a na závěr jemné) a dále vaříme, dokud není vše měkké.
Na závěr polévku ochutíme solí, pepřem, případně ještě trochou česneku a podáváme ji s toasty nebo bagetou.
Načítám komentáře...