SILNÝ HOVĚZÍ VÝVAR
Seznam surovin
- hovězí kosti 500 gramů (ideálně harfy)
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1/2 kusu
- cibule 1 kus
- bobkový list 2 kusy
- nové koření 3 kuličky
- pepř černý 5 kuliček
- olej (rostlinný na zakápnutí)
- sůl
Postup přípravy
1. Všechnu zeleninu kromě cibule oloupejte a nakrájejte na větší kousky, z cibule stáhněte jen vnější slupku a nechte ji vcelku. Pokud se chystáte vařit v obyčejném hrnci, naskládejte maso i zeleninu do pekáče, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. Pak vše přesuňte do hrnce a přidejte koření s trochou soli. Odvařte přípečky z pekáče a přidejte je do hrnce. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a nechte táhnout tak dlouho, jak vydržíte, nejméně ale 5 hodin.
2. V pomalém hrnci je postup jednoduchý: všechny připravené suroviny (kromě oleje, ten vynechte) dejte do hrnce a zalijte vodou. Vařte 6 hodin na stupeň 2 nebo (jako my) 8–12 hodin na stupeň 1. Nakonec vývar sceďte a použijte jako výchozí surovinu na další vaření
Poznámka k receptu
Při vaření se bez vývaru neobejdete, polévky i omáčky z něj chutnají mnohem lépe než z vody. Připravte si poctivý, pomalu tažený základ z kostí a zeleniny. Jestli z něj pak bude výživná polévka, nebo luxusní omáčka, už necháme na vás.
1,5 L
6 - 12 hodin
Načítám komentáře...