Slepičí vývar s knedlíčky a nudlemi
Seznam surovin
- voda 1,5 litru
- slepice 1/2 kusu
- nudle 80 gramů (vlasové)
- mrkev 1 kus
- celer (kousek)
- pórek 80 gramů
- cibule 1 kus (menší)
- pepř 10 kuliček
- sůl 1 lžička
Na knedlíčky:
- játra 100 gramů (drůbeží)
- houska 1,5 kusu (bez kůrky)
- vejce 1 kus
- mléko 1/2 decilitru
- máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
- mouka pšeničná polohrubá 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Slepici očistíme, omyjeme, rozsekneme na čtvrtky, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme očištěný celer nakrájený na silnější plátky, půlku oloupané mrkve a oloupanou cibuli, celý pepř a sůl, zvolna přivedeme k varu a vaříme asi 90 minut. Během vaření opatrně odstraňujeme pěnu z povrchu a podle potřeby doléváme vodu.
Pak polévku přecedíme, maso obereme a nakrájíme na kostky. Vývar přivedeme znovu k varu, postupně do něj zavaříme připravené knedlíčky a vaříme 10 minut. Pak přidáme na nudličky nakrájenou zbylou mrkev s pórkem a nakrájené maso a vaříme asi 5 minut.
Těsně před podáváním polévku podle chuti dosolíme a přidáme do ní nudle, které jsme uvařili zvlášť v osolené vodě.
Knedlíčky: Z housek odkrojíme kůrku, nakrájíme je na kostičky, pokropíme mlékem a necháme rozmočit. Játra utřeme tupou stranou nože a vložíme do misky. Přidáme vejce, česnek utřený se solí, mouku, rozmočené housky a máslo, opepříme a promícháme. Hmotu necháme odpočinout a pak z ní utvoříme v dlaních malé knedlíčky.
Načítám komentáře...