Světlá zabijačková polévka
Seznam surovin
- kroupy 100 gramů
- sádlo 20 gramů
- sůl
- vývar 1 litr (z ovaru)
- jitrnice 1 kus (nebo trochu prejtu)
- vepřové maso (vařené z ovaru, trochu, nakrájené na kousky)
- česnek 1 stroužek
- majoránka
- zázvor (mletý)
- pepř černý (mletý)
- petržel hladkolistá (nasekaná, na posypání)
Postup přípravy
Kroupy propláchneme, nasypeme do kastrůlku, přidáme k nim sádlo, osolíme je, zalijeme vodou tak, aby sahala asi 3 cm nad kroupy. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a kroupy vaříme pod pokličkou asi 40 minut doměkka.
Do scezeného ovarového vývaru nasypeme uvařené kroupy, jitrnici vymáčknutou ze střívka nebo prejt a povaříme asi 5 minut.
Nakonec do polévky přidáme nakrájené ovarové maso a prolisovaný česnek a dochutíme ji majoránkou, mletým zázvorem, pepřem a podle potřeby solí. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka k receptu
Pokud děláte domácí zabijačku a vaříme ovar a jaternice, je příprava polévky opravdu velmi snadná. Stačí uvařit kroupy.
Do polévky použijte místo klasických krup raději drobnější krupky. Jsou dříve hotové a lépe stravitelné.
Načítám komentáře...