Třeboňská rybí polévka
Seznam surovin
Rybí polévka:
- vývar rybí 2,5 litru
- mrkev 100 gramů
- celer řapíkatý 100 gramů
- celer 120 gramů
- petržel kořenová 120 gramů
- cibule 200 gramů
- máslo 150 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- badyán 1 kus
- petržel hladkolistá 1 svazek
- muškátový oříšek (podle chuti)
- krutony (máslové k podávání)
- sůl
- pepř
Vývar:
- kapří hlava 1 kus
- kapří kostra 1 kus
- bobkový list 1 kus
- nové koření 10 kuliček
- pepř černý 30 kuliček
- kapří vnitřnosti 1 kus (očištěné srdce)
- kapří vnitřnosti (mlíčí nebo jikry)
- sůl
Postup přípravy
1. Kapří hlavu a kostru propláchněte studenou vodou, vložte do hrnce, přilijte 3 litry vody a pozvolna přiveďte k varu. Průběžně sbírejte pěnu a po dosažení bodu varu přidejte koření a sůl. Vařte velmi pomalu asi 1 hodinu.
2. Vyndejte hlavu a kostru z kastrolu, po vychladnutí důkladně oberte maso a pokrájejte ho na drobné kousky. Vývar sceďte přes husté síto a odložte stranou.
3. Vnitřnosti dejte do rendlíku, přidejte 300ml studené vody a pozvolna přiveďte k varu. Sbírejte pěnu a vařte 30 minut. Nakonec sceďte, vývar uschovejte a vnitřnosti pokrájejte na menší kousky.
4. Během vaření vývaru nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev, petržel, celer a řapíkatý celer na kostičky. v hrnci rozehřejte máslo a zeleninu na něm orestujte. přidejte badyán a opékejte asi 15 minut, dokud zelenina nezezlátne.
5. Zeleninový základ zaprašte moukou a ještě krátce opečte. Pak přilijte oba vývary, osolte, opepřete a za občasného míchání přiveďte k varu.
6. Po 30 minutách přidejte maso s vnitřnostmi a povařte ještě 15 minut. Osolte a dochuťte muškátovým oříškem. Podávejte s nasekanou petrželkou a máslovými krutony
Poznámka k receptu
Rybí polévka jako součást štědrovečerní večeře patří mezi novější tradice. Podobně jako hlavní chod – smažený kapr a bramborový salát – se rozšířila až po druhé světové válce. Do té doby se jedla třeba hrachová polévka či „pučálka“, což je jídlo z naklíčeného hrachu, který zajišťoval hojnost celý příští rok.
Načítám komentáře...