Třeboňská rybí polévka

Seznam surovin

Rybí polévka:

Vývar:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Kapří hlavu a kostru propláchněte studenou vodou, vložte do hrnce, přilijte 3 litry vody a pozvolna přiveďte k varu. Průběžně sbírejte pěnu a po dosažení bodu varu přidejte koření a sůl. Vařte velmi pomalu asi 1 hodinu.

2. Vyndejte hlavu a kostru z kastrolu, po vychladnutí důkladně oberte maso a pokrájejte ho na drobné kousky. Vývar sceďte přes husté síto a odložte stranou.

3. Vnitřnosti dejte do rendlíku, přidejte 300ml studené vody a pozvolna přiveďte k varu. Sbírejte pěnu a vařte 30 minut. Nakonec sceďte, vývar uschovejte a vnitřnosti pokrájejte na menší kousky.

4. Během vaření vývaru nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev, petržel, celer a řapíkatý celer na kostičky. v hrnci rozehřejte máslo a zeleninu na něm orestujte. přidejte badyán a opékejte asi 15 minut, dokud zelenina nezezlátne.

5. Zeleninový základ zaprašte moukou a ještě krátce opečte. Pak přilijte oba vývary, osolte, opepřete a za občasného míchání přiveďte k varu.

6. Po 30 minutách přidejte maso s vnitřnostmi a povařte ještě 15 minut. Osolte a dochuťte muškátovým oříškem. Podávejte s nasekanou petrželkou a máslovými krutony

Poznámka k receptu

Rybí polévka jako součást štědrovečerní večeře patří mezi novější tradice. Podobně jako hlavní chod – smažený kapr a bramborový salát – se rozšířila až po druhé světové válce. Do té doby se jedla třeba hrachová polévka či „pučálka“, což je jídlo z naklíčeného hrachu, který zajišťoval hojnost celý příští rok.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...