Vietnamská polévka PHO
Seznam surovin
- morková kost 3 kusy (velká)
- hovězí oháňka 500 gramů
- hovězí maso 500 gramů (kližka)
- zázvor 80 gramů (čerstvý)
- olej olivový 2 lžíce
- skořice 1 kus (celá)
- badyán 5 kusů
- kardamom 4 kusy
- cibule 1 kus (větší)
- rybí omáčka
- sůl
Ingredience do polévky:
- hovězí maso 500 gramů (falešná svíčková)
- nudle rýžové 4 porce
- cibulka jarní 4 kusy
- koriandr 1 svazek (čerstvý)
- cibule červená 1 kus
- klíčky 100 gramů (mungo)
- paprička chilli červená 2 kusy (2-3 kusy)
- limetka 1 kus
Postup přípravy
1. Do hrnce dejte kosti, kližku a vše zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, slijte vodu, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát přidejte i oháňku. Až přijde vývar znovu k varu a objeví se stejně tmavá pěna jako předtím, postup zopakujte. Pokud ne, ztlumte trochu plamen.
2. Rozpalte pánev s trochou olivového oleje. Zázvor oloupejte, podélně rozkrojte a naklepejte ho paličkou na maso. Cibuli oloupejte a překrojte napůl. Spolu s ostatním kořením vše osmahněte na pánvi dozlatova. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá.
3. Mezitím zkontrolujte vývar. Je možné, že se na hladině ještě vytvoří světlejší pěna než ta, kvůli které jste vývar slévali. Tentokrát už vývar neslévejte, ale vezměte obyčejné sítko a pěnu shora důkladně sesbírejte. Potom přidejte 2 lžíce soli na ochucení
4. Promíchejte, stáhněte plamen na minimum, aby hladina jen probublávala, a vývar táhněte 5–6 hodin. Přiklopte pokličkou, ale nechte malou škvírku, aby mohl vývar tzv. prodýchávat. Pokud se bude voda moc odpařovat, dolijte ji. Na závěr dochuťte solí nebo rybí omáčkou.
5. Připravte si všechny suroviny, se kterými se pho servíruje. Bylinky propláchněte v míse s vodou. Falešnou svíčkovou nakrájejte na co nejtenčí plátky. Chilli papričku nakrájejte nadrobno, cibuli na proužky a limetku na měsíčky. Nudle uvařte podle návodu na obalu.
6. Do hlubší misky dejte nudle, rozložte na ně nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli, maso, klíčky a papričky. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte. Samotnou chuť polévky dotáhněte limetkou a chilli. Polévku si může samozřejmě každý doladit sám tím, na co má zrovna chuť.
Poznámka k receptu
Už dlouho toužíte uvařit pravou vietnamskou pho? Nedivíme se. Polévka plná vůní exotiky a barev v domácím repertoáru rozhodně chybět nesmí. Je sice trošku náročnější na čas, ale určitě stojí za to, si počkat! Doba tažení vývaru je velmi důležitá. Každou hodinu se v něm totiž rozkládají chutě ze speciálního koření. Rozhodně tedy dobu varu nezkracujte.
Načítám komentáře...