Zeleninový vývar
Seznam surovin
- mrkev 2 kusy
- cibule 2 kusy
- petržel kořenová 1 kus (i s natí)
- celer 1/4 kusu
- pórek 1 kus (bílá část)
- rajčata 1 kus
- nové koření 2 kusy
- pepř 4 kusy
- tymián 4 snítky
- bobkový list 1 kus
- olej olivový 3 lžíce (nebo máslo)
- voda 2 litry
Postup přípravy
1. Zeleninu (až na rajče) očistěte a nakrouhejte nebo nastrouhejte nahrubo. Ve velkém hrnci rozpalte tuk a zeleninu důkladně orestujte.
2. Zeleninový základ zalijte studenou vodou, přiveďte k varu, přidejte rajče, koření a bylinky a na velmi mírném ohni vařte minimálně 30 minut, maximálně hodinu. Nemíchejte.
3. Hotový vývar velmi opatrně přeceďte přes cedník vyložený plátnem, rychle zchlaďte a ihned použijte nebo uložte do lednice.
Poznámka k receptu
Základní recept můžete vylepšit dalšími surovinami: fenyklem, zázvorem, česnekem…
Načítám komentáře...