Zeleninová polévka s kaprem
Seznam surovin
- cibule šalotka 6 kusů
- brambory 4 kusy
- mrkev 2 kusy (menší)
- celer řapíkatý 1 kus
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst (nasekaná)
- česnek 5 stroužků
- jíška 1 lžíce (může být i instantní)
- muškátový květ 1 špetka (mletý)
- citronová kůra
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej
Na vývar:
- kapr 200 gramů (hlava a kousek masa)
- bobkový list 2 listy
- pepř černý 2 kuličky (celý)
- tymián 1 snítka
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
Do hrnce dáme omytou hlavu a kousek kapra, zalijeme je ledovou vodou, přidáme bobkové listy, celý pepř a tymián, osolíme a pomalu vaříme 20 minut. Pak vývar scedíme a z kapra obereme kousky masa.
Všechnu zeleninu očistíme nebo oloupeme, mrkev nakrájíme na menší kolečka, šalotky na osminky, česnek na plátky, brambory a řapíkatý celer na kostky (listy celeru si necháme zatím stranou). V hrnci rozehřejeme trochu oleje a orestujeme na něm mrkev, česnek a šalotku. Zalijeme je horkým vývarem, přidáme řapíkatý celer a brambory a pomalu vaříme, dokud není zelenina téměř měkká. Pak polévku zahustíme jíškou a 5 minut pomalu provaříme.
Polévku dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a citronovou kůrou a nakonec do ní přidáme kousky kapřího masa a nasekanou petrželku s listy řapíkatého celeru.
Načítám komentáře...