Boršč I
Seznam surovin
- zelí bílé 250 gramů
- hovězí maso 200 gramů
- vepřové maso 200 gramů
- řepa červená 180 gramů (čerstvá, oloupaná)
- mrkev 120 gramů (oloupaná)
- celer 100 gramů (oloupaný)
- rajčata 2 kusy
- rajčatový protlak 60 gramů
- olej 3 lžíce
- bobkový list 2 kusy
- pepř 1 lžička (celý)
- nové koření 4 kuličky
- sůl
- smetana zakysaná 150 gramů (hustá, na ozdobení)
Postup přípravy
Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je, dužninu nakrájíme na kostičky a šťávu se zrníčky slijeme do misky.
Obě masa nakrájíme na kostky nebo plátky a opečeme je v hrnci na rozehřátém oleji. Přimícháme protlak, osolíme, zalijeme asi litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme na kostky nakrájenou řepu a dále vaříme, dokud není řepa napůl měkká. Pak přidáme na kousky nakrájenou mrkev, celer a zelí, bobkové listy, celý pepř a nové koření a zvolna vše uvaříme doměkka.
Na závěr vmícháme nakrájená rajčata a polévku již jen necháme přejít varem. Podle chuti ji přisolíme, rozdělíme do talířů nebo misek a každou porci doplníme kopečkem zakysané smetany.
Načítám komentáře...