Boršč III
Seznam surovin
- hovězí maso 400 gramů (přední)
- řepa červená 1 kus (střední)
- brambory 3 kusy (velké)
- cibule 1 kus
- mrkev 2 kusy
- celer 1/2 kusu (malý)
- zelí bílé 1/2 kusu (malé)
- bobkový list 1 kus
- pepř černý 4 kuličky
- nové koření 3 kuličky
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- ocet vinný 2 lžíce (bílý)
- cukr krupice 1 lžíce
- máslo 2 lžíce
- sůl
- pepř
- smetana zakysaná (k podávání)
- petržel hladkolistá (nebo kopr)
Postup přípravy
1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Dejte ho do hrnce, zalijte asi 1,5 litru vody, přidejte bobkový list, pepř a nové koření. Osolte a vařte na mírném ohni doměkka, trvá to asi 2 hodiny. Hotový vývar přeceďte do většího hrnce, vsypte na kostičky nakrájené brambory, řepu a opět přiveďte k varu.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer na drobné kostičky, zelí nakrouhejte. V hlubší pánvi rozpalte máslo a opečte na něm cibuli. Pak přidejte i zbylou zeleninu a restujte, dokud nezezlátne. Nakonec k ní přidejte papriku, nechte minutku rozvonět a pak i protlak. Krátce opečte a nakonec obsah pánve vsypte do hrnce k bramborám a řepě. Přidejte hotové maso, podle chuti doslaďte či okyselte octem a vařte ještě asi 30 minut, aby zelenina zcela změkla. Podávejte se zakysanou smetanou a čerstvým koprem nebo petrželí.
Poznámka k receptu
I když se téhle polévce často říká ruský boršč, pochází nejspíš z Ukrajiny či Litvy. I díky tomu existuje nespočet variant - s hovězím, kuřecím či kachním masem, rozmanitou zeleninou, čerstvým či naloženým zelím. Vyzkoušejte tu nejznámější - pořádně hustou s kostkami libového hovězího.
Načítám komentáře...