Celerová polévka
Seznam surovin
- máslo 125 gramů
- cibule šalotka 3 kusy
- mouka 4 lžíce (hladká)
- celer 1 kus
- vývar kuřecí 1,5 litru
- brambory 2 kusy (středně velké, uvařené)
- muškátový oříšek (čerstvě namletý)
- česnek 1 stroužek
- smetana zakysaná 1 kelímek
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst (najemno)
- bageta 1 kus
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V hrnci rozehřejte máslo a zlehka na něm osmažte najemno nakrájenou šalotku. Zaprašte ji moukou a opečte krásně do zlatohněda. Na tento základ vsypte najemno nastrouhaný celer a vše ještě krátce orestujte.
2. Zalijte vývarem a přidejte uvařené rozmačkané brambory. Osolte, opepřete a vsypte trochu muškátového oříšku. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a mírným varem nechte probublávat asi 30 minut.
3. Polévku nakonec rozmixujte na hladký krém. Dochuťte ho česnekem, vmíchejte smetanu a petrželku a polévku provařte ještě 5 minut.
4. Podávejte s pečivem, nejlépe opečeným.
Načítám komentáře...