Česká bramboračka
Seznam surovin
- brambory 500 gramů
- houby 100 gramů (čerstvé)
- mrkev 60 gramů
- cibule 1 kus (malá)
- máslo 50 gramů (nebo olej)
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- celer 50 gramů (oloupaný)
- celer řapíkatý 50 gramů
- česnek 3 stroužky
- majoránka 1 lžička
- kmín 1/2 lžičky
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petržel hladkolistá (nebo pažitka, nakrájená, na posypání)
Postup přípravy
V kastrůlku rozehřejeme máslo nebo olej, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou necháme vychladnout.
Brambory nakrájíme na čtvrtky a pak ještě na plátky, vložíme je do hrnce s asi 1 litrem vroucí vody a přivedeme k varu. Asi po 2 minutách odebereme dvě naběračky vývaru z brambor, rozmícháme ho s vychladlou jíškou a vmícháme opatrně do vařících se brambor. Do hrnce přidáme očištěnou mrkev, oba druhy celeru a oloupanou cibuli (vše nakrájené na plátky), oloupaný a drobně nakrájený česnek a očištěné a na kousky nakrájené houby. Polévku okořeníme kmínem, majoránkou a pepřem, osolíme a vaříme, dokud není všechna zelenina měkká (ale ne rozvařená).
Na závěr polévku podle chuti přisolíme, rozdělíme do talířů a posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Poznámka k receptu
Místo čerstvých hub můžete skvěle využít i zásoby sušených hub, které jste si sami nasbírali. Namočte je předem alespoň na hodinu do studené vody a nechte nabobtnat. Pak je slijte, překrájejte a přidejte do polévky spolu s ostatní zeleninou.
Načítám komentáře...