Chřestová polévka
Seznam surovin
- chřest 800 gramů
- máslo 50 gramů
- cibule 1 kus (jemně nasekaná )
- pórek 1 kus (nakrájený na tenké plátky )
- vývar zeleninový 750 mililitrů (případně kuřecí)
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- šťáva citronová 2 lžíce (čerstvá)
- sůl
Postup přípravy
Ukrojte špičky (3 cm) z poloviny chřestu a dejte je stranou. Odkrojte případné dřevnaté konce a poté nakrájejte zbývající chřestové stonky na kousky o velikosti cca 5 cm.
Rozehřejte máslo na velké pánvi a přidejte cibuli s pórkem. Na mírném ohni nechte pražit cca 5 minut, až jsou měkké. Přidejte kousky chřestu a vařte dalších 5 minut až do změknutí. Přilijte vývar a zvolna vařte bez poklice po dobu 2 až 3 minut nebo dokud chřest není měkký.
Sundejte z plotny, dobře okořeňte a nakonec polévku rozmixujte v mixéru. Propasírujte přes síto na čistou pánev, přidejte trochu vymačkané citrónové šťávy a podle potřeby dochuťte.
Mezitím uvařte ve slané vodě špičky chřestu, které jste si dali stranou vařte je asi 2 minuty až do změknutí a poté je opláchněte ve studené vodě. Špičky chřestu přimíchejte do krémové polévky a jemně prohřejte.
Poznámka k receptu
Polévku lze podávat i studenou.
Načítám komentáře...