Domácí bramboračka
Seznam surovin
- voda 1,25 litru
- brambory 250 gramů
- zelenina kořenová 100 gramů (mrkev, celer, petržel)
- cibule 1 kus
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- máslo 40 gramů (nebo rostlinný tuk)
- houby sušené 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- majoránka
- kmín
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petržel hladkolistá (nasekaná, na posypání)
Postup přípravy
Sušené houby zalijeme trochou studené vody a necháme je nabobtnat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a za stálého míchání ji osmahneme v hrnci na rozehřátém tuku. Zasypeme ji moukou a znovu za stálého míchání vše osmahneme dozlatova. Cibulovou jíšku zalijeme částí vody, rozšleháme, přilijeme zbylou vodu a přivedeme k varu. Pak přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a houby i s vodou, ve které jsme je namočili, polévku osolíme, opepříme, ochutíme kmínem a vaříme, dokud není všechna zelenina měkká.
Na závěr polévku dochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí a ještě krátce povaříme. Před podáváním každou porci posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka k receptu
Nejlepším doplňkem k tradiční bramboračce je krajíc dobrého čerstvého chleba.
Brambor můžete do polévky přidat i více, bude pak hustší.
Na posypání je vynikající i čerstvá celerová nať, která dodá polévce správný říz.
Načítám komentáře...