Domácí zelňačka
Seznam surovin
- vývar 8 decilitrů
- zelí kysané 400 gramů (bez láku)
- klobása 200 gramů (vepřová)
- brambory 2 kusy (velké, syrové)
- cibule 1 kus
- sádlo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- smetana 2 decilitry
- paprika sladká 1 lžíce (mletá)
- bobkový list 2 kilogramy
- kmín 1 lžička
- paprika pálivá 1 špetka (mletá)
- sůl
- smetana zakysaná 1 decilitr (na ozdobení)
- pažitka (nakrájená, na ozdobení)
Postup přípravy
Zelí překrájíme a zalijeme v hrnci polovinou vývaru. Přidáme kmín, bobkové listy, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme a přivedeme k varu.
Mezitím v menším hrnci opečeme na sádle nakrájené klobásy a vyjmeme je na talíř. Do sádla přimícháme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme obě mleté papriky a mouku a krátce za stálého míchání orestujeme. Přilijeme zbylý studený vývar, rozšleháme a směs přilijeme do vařící se polévky. Přimícháme do ní smetanu a dále zvolna vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Pak přidáme opečenou klobásu, polévku podle chuti přisolíme a podáváme ji ozdobenou kopečkem zakysané smetany a pažitkou.
Načítám komentáře...