Dýňová polévka se zázvorem
Seznam surovin
- dýně 1 kus (Hokkaido nebo cca 500 g)
- kari 1 lžička (může být i červená kari pasta)
- olej olivový 2 lžíce
- zázvor 1 kus (malý)
- brambory 2 kusy (střední oloupané a nakrájené na kostky)
- vývar zeleninový 1 litr (může být i kuřecí)
- smetana 1 decilitr (na zjemnění)
- bylinky (na ozdobu)
Postup přípravy
Dýni nakrájejte na kostky (dýně Hokkaidó se nemusí loupat, ostatní oloupejte). V hrnci rozehřejte olej a dýni na něm důkladně orestujte (čím lepší základ, tím lepší polévka).
Potom přidejte kari, nechte ho trochu rozvonět, vmíchejte kousek zázvoru nastrouhaného na jemném struhadle a zalijte vývarem. Přidejte brambory a vařte asi 15 minut do měkka (lze i bez brambor).
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, podle chuti ji zjemněte smetanou a při podávání dozdobte např. lístky čerstvého koriandru, petrželky, pažitky.
V případě použití jiného druhu dýně než Hokkaidó doporučuji do orestovaného základu přisypat trochu cukru a nechat ho zkaramelizovat.
Poznámka k receptu
Milý Gurmete, zasílám nejlepší recept na dýňovou polévku, co znám. Jakmile jednou ochutnáte, jiné druhy už vařit prostě nebudete. Můj manžel je diabetik I. typu, a ačkoliv je polévka spíše sladké chuti, mnoho sacharidů neobsahuje (množství sacharidů snížíte i vynecháním brambor). Bez smetany je tudíž vhodná i pro dietetické účely. Hodně zdaru ve Vašem dalším počínání, jste senzační časopis! Jiřina Konečná Pržno
Načítám komentáře...