Dýňová polévka vylepšená jablkem a zázvorem
Seznam surovin
- cibule 1 kus
- jablko 1/2 kusu
- smetana na šlehání 180 mililitrů
- vývar zeleninový 300 mililitrů
- máslo 2 lžíce
- dýně hokkaido 600 gramů
- sůl
- citron 1/2 kusu
- smetana zakysaná 1 kus
- semínka dýňová
- sýr Parmezán
- zázvor
- koření garam masala
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
Postup přípravy
V první řadě je zapotřebí očistit dýni a nakrájet ji na kostky. Hodit se vám bude kvalitní nůž a škrabka. Pokud ji nemáte, můžete se podívat na vybavení domácnosti eshopu 4home. Slevové kupóny najdete na zde
Nadrobno se nakrájí také cibule. A nechá se na másle zesklovaťet. Pak už se přidá nakrájená dýně a zprudka pořádně orestuje. Následně se přidá polovina jablka a vše zalije vývarem. Výborný je zeleninový, nicméně použít lze i kuřecí. V nejhorším, když doma žádný nemáte, není problém přidat jen vodu. Výsledná chuť polévky ale nebude tak silná a intenzivní. Vykukovat by na povrch měly kostky dýně, respektive jejich špičky. Pokud je vývar dostatečně slaný, už jej není zapotřebí solit. Hrnec se přikryje poklic a směs přivede k varu. Pak už se stáhne plamen na minimum a nechá se všechno cca 15 až 30 minut probublávat. Dýně musí změknout.
Až dýně pořádně změkne, je třeba hrnec odstranit z plotny a všechno poté rozmixovat tyčovým mixérem. Konzistence směsi musí být dokonale hladká. Pak už se vmíchá smetana ke šlehání. Není třeba ji spotřebovat celou, záleží na chuti.
Nyní je třeba přidat koření, a to zázvor, garam masala, pepř, sůl a muškátový oříšek. Určitě nezapomeňte ani na pár kapek citronu.
Dýňová semínka se opraží na pánvi. Uslyšíte-li praskání, je to známka toho, že je hotovo. Semínka by po delší době na plotně zhořkla. Polévku ve finále dokonale ozdobí. Výborná je na ozdobu také rukola a plátky parmezánu. Celkový dojem bude jedinečný.
Načítám komentáře...