Dýňový krém s granátovým jablkem
Seznam surovin
- dýně 1 kus (menší)
- granátové jablko 1 kus
- cibule 1 kus
- vývar zeleninový 1 litr
- kokosové mléko 250 mililitrů
- olej kokosový 1 lžíce
- quinoa 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor (o velikosti 2 cm)
- paprička chilli červená 1 kus
- skořice 1/2 lžičky
- máta (čerstvá k podávání)
Postup přípravy
1. Dýni rozpulte, vydlabejte vláknitou část i se semínky a zbytek nakrájejte na menší kostky. Pekáč vyložte pečicím papírem, vsypte dýni a pečte ji v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
2. Ohřejte vývar, vsypte do něj quinou a vařte 10 - 15 minut, dokud nezměkne. Ohřejte kokosové mléko (díky tomu, že obě tekutiny později přidáte do hrnce horké, zkrátíte dobu vaření a zelenině zachováte víc vitaminů).
3. Na kokosovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte skořici a nadrobno nakrájený zázvor. Minutku opékejte, aby se koření rozvonělo. Přidejte pečenou dýni a zalijte ji horkým kokosovým mlékem. Vařte 5 minut a pak rozmixujte dohladka. Pyré rozřeďte vývarem s quinoou. Přidejte zrnka granátového jablka, utřené stroužky česneku (bez vnitřního klíčku) a krátce povařte. Porce ještě ozdobte granátovými zrnky a nasekanou mátou.
Poznámka k receptu
Janina varianta dýňové polévky je díky krátkému vaření zdravější a vhodná i pro uspěchané dny. Nejvíc vás ale dostane kombinace sladké dýně a pikantního granátového jablka.
Načítám komentáře...