Francouzská cibulačka
Seznam surovin
- cibule 700 gramů (oloupaná)
- máslo 3 lžíce
- olej 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- cukr (trochu)
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- vývar hovězí 7 decilitrů
- víno bílé 1,1 decilitru
- bazalka 1 lžička (nakrájená)
- tymián 1 lžička (nakrájený)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- koňak (40%) 3 lžíce
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli nakrájenou na plátky a olej a opékáme za stálého míchání asi 15 minut. Přidáme sůl a trochu cukru, zmírníme plamen a pomalu opékáme dalších 30 minut. Pak cibuli zasypeme moukou a opékáme ještě 3 minuty.
Hrnec stáhneme z plamene, cibuli zalijeme vlažným vývarem, přidáme bílé víno a nakrájenou bazalku s tymiánem, přivedeme k varu a polévku vaříme 30 minut.
Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem a před podáváním do ní nalijeme koňak.
Poznámka k receptu
K cibulačce se nejlépe hodí plátky světlého chleba nebo bagety opečené v troubě pod grilem, posypané nastrouhaným ementálem a ještě krátce zapečené pod grilem.
Načítám komentáře...