Francouzská cibulačka I
Seznam surovin
- cibule 400 gramů (žlutá)
- cibule červená 400 gramů
- vývar kuřecí 750 mililitrů
- máslo 100 gramů
- víno bílé 200 mililitrů
- tymián 2 lžičky
- sůl
- pepř černý (mletý)
- bageta 1 kus
- sýr 100 gramů (Gruyére)
Postup přípravy
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpusťte máslo, vhoďte cibuli a na mírném ohni ji velmi pomalu restujte dohněda. Trvá to minimálně 30 minut. Kdykoli by se zdálo, že se přichytává ke dnu hrnce, podlijte ji trochou vína a případné připečené kousky rozmíchejte.
2. Jakmile je cibule tmavě hnědá, přilijte víno, zbylo-li, a nechte je odpařit. Pak cibuli zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut.
3. Než se polévka provaří, nakrájejte z bagety 4 silnější plátky a posypte je nastrouhaným sýrem. Teď máte dvě možnosti: Francouzi a puristé polévku rozdělí do misek, do každé vloží bagetu se sýrem a krátce zapečou pod grilem. Nebo bagetu se sýrem zapečte zvlášť a do polévky ji vložte až při podávání.
Poznámka k receptu
Francouzi si na jídle dávají záležet a vždycky si na ně vyhradí dost času. Udělejte to i vy - cibuli restujte velmi pomalu, aby polévce předala svou sladce pikantní chuť, a pak ji snězte v příjemné společnosti.
Načítám komentáře...