Hrstková polévka
Seznam surovin
- čočka 1 hrst
- hrách 1 hrst (loupaný)
- ovesné vločky 1 hrst
- kroupy 1 hrst
- pepř černý (několik kuliček)
- nové koření (několik kuliček)
- kmín (drcený)
- sádlo 1 lžíce (nebo olej)
Postup přípravy
1. Do lehce osolené vody s kořením vsypte čočku, hrách, vločky a krupky, přiveďte k varu, snižte plamen a mírným varem vše nechte probublávat asi 20 minut.
2. Na sádle orestujte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu. Zalijte ji povařenou směsí a společně vařte ještě 10 minut.
3. Polévku nakonec dochuťte česnekem utřeným se solí a posypte rozemnutou majoránkou nebo dobromyslí (případně lístky čerstvé) a najemno nasekanou petrželkou.
Poznámka k receptu
Zeleninové polévky s luštěninami a obilovinami nezahuštěné jíškou (tzv. šlemové) z našeho jídelníčku prakticky vymizely, což je škoda. Napravme to!
Načítám komentáře...