Il minestrone delle virtù - Polévka cností
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (nožičky)
- cibule 1 kus (malá)
- mrkev 1 kus
- celer řapíkatý 1 snítka
- rajčata 3 kusy
- hrášek 500 gramů
- zelenina 1 kilogram (pórek, květák, mrkev)
- těstoviny 150 gramů (různých tvarů)
- sůl
- sýr tvrdý (Pecorino na ozdobu)
Na luštěniny:
Na základ polévky:
- cibule 1 kus
- pancetta 125 gramů
- mrkev 2 kusy
- celer řapíkatý 2 snítky
- česnek 3 kusy
- bylinky 1 svazek (petrželka, oregano, tymián + na ozdobu)
- muškátový oříšek 1 špetka
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Den předem namočte všechny luštěniny - každý druh do jiného hrnce. K cizrně a fazolím přidejte stroužek česneku ve slupce.
2. V den „D“ zalijte nožičky vodou, přidejte neoloupanou cibuli a očištěnou mrkev i řapík celeru. Osolte a na mírném plamenu vařte, dokud maso nezměkne. Vyndejte, nechte zcela zchladnout, z nožiček oberte maso i kůži a vše nakrájejte nadrobno. Vývar uschovejte.
3. Luštěniny několikrát propláchněte a poté je v čisté vodě – opět každý druh zvlášť – uvařte téměř do měkka a sceďte.
4. Udělejte základ polévky. Ve velkém hrnci na oleji do růžova opečte najemno pokrájenou cibuli, přidejte pancettu nakrájenou na kousky a nechte ji řádně rozvonět. Pak přidejte na kousky pokrájenou mrkev a řapíky celeru a opékejte do změknutí. Vsypte rozdrcený česnek, bylinky a promíchejte.
5. K základu přidejte pokrájené maso, kůži z nožiček a všechny uvařené luštěniny. Promíchejte, přidejte pokrájená rajčata, hrášek, na kostičky nakrájenou zeleninu a vše zalijte vývarem z nožiček, případně vodou, a vařte 45 minut do absolutního změknutí veškeré zeleniny a luštěnin.
6. Těstoviny uvařte zvlášť a před servírováním je dejte do hrnce.
7. Podávejte ozdobené strouhaným pecorinem a trochou bylin.
Poznámka k receptu
Polévka vám dá při přípravě zabrat, ale všechen čas bohatě vrátí. Její chuť je nenapodobitelná a naprosto nejlepší, když se den dva odleží.
Načítám komentáře...