Jemná zeleninová polévka
Seznam surovin
- vývar masový 8 decilitrů (kuřecí)
- smetana na šlehání 1,5 decilitru
- brokolice 150 gramů (mražená)
- kukuřice 120 gramů (mražená)
- hrášek 120 gramů (mražená)
- kedlubna 1 kus (menší)
- mrkev 1 kus
- cibule 1 kus (středně velká oloupaná)
- máslo 40 gramů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- pažitka 2 lžíce (krájená)
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
- sýr tavený 40 gramů (smetanový)
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme máslo, zasypeme je moukou a osmahneme dozlatova. Jíšku zalijeme studeným vývarem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a necháme zvolna provářet.
Cibuli nakrájíme najemno, kedlubnu s mrkví očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Zeleninu orestujeme krátce na oleji a vmícháme do polévky. Vaříme zvolna 15 minut, přidáme mraženou zeleninu a necháme přejít znovu varem.
Nakonec přidáme smetanu a tavený sýr, podle chuti přisolíme, rozdělíme na talíře a doplníme pažitkou.
Poznámka k receptu
Ušetříte si čas, když místo jednotlivých druhů zeleniny použijete hotovou, už nakrájenou mraženou zeleninovou směs.
Načítám komentáře...