Kapustnica
Seznam surovin
- zelí kysané 500 gramů
- houby sušené 3 hrsti
- kroupy 3/4 hrnku
- rajčatový protlak 1 lžíce
- klobása čabajka 2 kusy
- cibule 2 kusy (střední)
- paprika sladká 2 lžíce (mletá)
- sádlo
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Houby opláchněte ve studené vodě a povařte 20 minut. Slijte, vodu zachovejte a vychladlé houby pokrájejte. Vodu po vaření hub nalijte do velkého hrnce, přidejte šťávu vymačkanou ze zelí, protlak, dolijte do ¾ vodou a přiveďte k varu. Osolte a opepřete.
2. Kroupy propláchněte ve studené vodě a dejte vařit v dostatečném množství vody se lžičkou soli doměkka. Trvá to necelých 30 minut.
3. Zelí pokrájejte, vložte do hrnce k houbám a vařte 20 minut.
4. Přidejte na špalíčky nakrájenou klobásu, podle tradice každý dostane do talíře jeden kus, který si sám pokrájí.
5. Uvařené kroupy dobře properte v čisté vodě, aby polévku nezakalily, a přidejte je do polévky.
6. Na sádle nechte zezlátnout nadrobno pokrájenou cibuli, odstavte ze sporáku a rychle vmíchejte papriku.
7. Cibulku s paprikou přidejte do polévky, promíchejte a případně dochuťte octem.
Odkaz na recept Biely koláč najdete: zde
Poznámka k receptu
Jako má většina českých rodin nej recept na rybí polévku, mají Slováci své zaručené recepty na kapustnici. Ten náš pochází z východoslovenských Sečovců. V kombinaci s nasládlým bílým koláčem si kapustnici zamilujete, je to skvělá alternativa pro ty, kdo si dávají rybí polévku „jen symbolicky“.
Načítám komentáře...