Karamelizovaná cibulová polévka
Seznam surovin
- cibule 1,25 kilogramu (sladká)
- olej olivový 3 lžíce
- cibule šalotka 12 kusů (menší )
- vývar 4 hrnky (kuřecí nebo hovězí)
- víno bílé 2 lžíce (suché)
- sůl
- pepř černý (mletý)
Na toasty:
- chléb bílý 6 plátků (nebo bageta)
- sýr polotvrdý 6 plátků (Gouda, nebo Eidam)
Postup přípravy
Cibule oloupeme, rozkrojíme na půlky a vyloupneme z nich celkem šest plátků. Vložíme je do pánve s lžící rozehřátého olivového oleje, na mírném ohni je opečeme z každé strany asi 3 – 4 minuty dozlatova a necháme odkapat na papírové utěrce.
Zbytek cibulí nakrájíme na tenké plátky (měli bychom získat 6 – 7 šálků cibulových plátků). Ve větším kastrolu rozehřejeme zbylé 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájené cibule a oloupané šalotky rozkrojené na půlky a na mírném ohni vaříme za občasného míchání 20 - 25 minut, dokud cibule nezměkne. Pak zvýšíme teplotu a povaříme ještě 5 minut, dokud cibule nezezlátne. Vmícháme vývar a víno, polévku prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
Plátky chleba opečeme z jedné strany dozlatova pod rozehřátým grilem v troubě. Otočíme je, rozdělíme na ně plátky sýru a grilujeme ještě 1 - 2 minuty, dokud se sýr nezačne tavit.
Horkou polévku rozdělíme do misek, do každé přidáme sýrový toast a plátky karamelizované cibule a nakonec každou porci posypeme nakrájenou cibulovou natí.
Načítám komentáře...