Květáková polévka s kurkumou
Seznam surovin
- květák 1 kus (velký)
- cibule 1 kus
- mrkev 1 kus
- zázvor (2 cm)
- česnek 4 stroužky
- kurkuma (čerstvá 2 cm)
- kari pasta 1 lžíce (červená)
- vývar kuřecí 1,2 litru
- kokosové mléko 200 mililitrů
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
- pepř
- koření chilli (na ozdobu)
- cibulka jarní (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C, květák rozeberte na růžičky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut, aby květák zezlátl.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kostičky, česnek na plátky, zázvor a kurkumu nastrouhejte najemno. V hrnci se silným dnem rozpalte 2 lžíce oleje a orestujte na něm cibuli, pak přidejte mrkev, česnek, kurkumu, zázvor a kari pastu, nechte rozvonět, přidejte květák a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina nezměkne, trvá to asi 25 minut.
3. Nakonec polévku rozmixujte dohladka a zjemněte kokosovým mlékem. Podávejte ozdobené mletým chilli a nasekanou jarní cibulkou.
Poznámka k receptu
Květáku exotické chutě vyloženě sluší. Zázvor a kurkuma mu dodají hřejivost a hloubku, kari pasta celou škálu ostrých tónů. Pokud si na ni nepotrpíte, klidně ji vynechejte, polévka bude skvělá i tak.
Načítám komentáře...