Mrkvová polévka
Seznam surovin
- mrkev 500 gramů
- cibule 1 kus
- vývar drůbeží 1,2 litru
- kmín římský 1 lžíce
- nové koření (mleté)
- máslo 2 lžíce
- med (podle chuti)
- šťáva citronová (podle chuti)
- sůl
- pepř
- bylinky (k podávání)
Postup přípravy
1. Mrkev nakrájejte na stejně velké kousky (polévku budete mixovat, takže si nelámejte hlavu s tvarem), cibuli na drobno. V hrnci rozpalte máslo a mrkev opečte dozlatova, pak přidejte cibuli a koření a ještě chvilku opékejte, aby mrkev zprůsvitněla a koření se rozvonělo. Přilijte vývar, osolte, opepřete a vařte, dokud mrkev nezměkne.
2. Tyčovým mixérem obsah hrnce rozmixujte dohladka, a pokud je třeba, dochuťte medem nebo citronovou šťávou (záleží na kvalitě a stáří mrkve, křupavé jarní mrkvičky žádnou další chuťovou podporu nepotřebují). Podávejte posypané oblíbenými zelenými bylinkami.
Poznámka k receptu
Tajnou přísadou polévky je nové koření, které podtrhuje nezaměnitelné aroma římského kmínu a dodává mu hloubku. Nepotřebujete jogurt ani smetanu, tuhle chuť nebudete chtít ředit ani zjemňovat.
Načítám komentáře...