Pappa al pomodoro - Rajčatovo-chlebová polévka
Seznam surovin
- chléb 300 gramů (den starý nebo bageta)
- rajčata sterilovaná 1 kilogram
- vývar zeleninový 1 litr
- bazalka 1 svazek (čerstvá)
- česnek 1 palička
- cukr 1 špetka
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Pečivo nakrájejte na plátky, jeden vedle druhého je vyskládejte na plech a pár minut rozpečte v troubě vyhřáté na 200°C. Pak je z obou stran potřete oloupanými stroužky česneku a vyskládejte na dno litinového hrnce, navrch rozprostřete rajčata a přelijte vývarem, aby plátky chleba byly zcela ponořené, a vršek zlehka pocukrujte.
2. Vařte na mírném ohni 40 - 50 minut. Občas promíchejte, aby se plátky chleba lépe rozvařily. Podle potřeby můžete přilévat vodu nebo vývar. Polévku dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobenou bazalkou a zakápnutou velkým množstvím olivového oleje.
Poznámka k receptu
Rajčatovou polévku pappa al pomodoro původem ze Sieny dříve vařili hlavně v chudých rodinách. Byla a je elegantním řešením, jak spotřebovat starý chléb. Kromě něj do ní patří rajčata, česnek, bazalka a spousta panenského olivového oleje. Vynikající je horká, ale v létě se dá jíst i studená.
Načítám komentáře...