Podzimní minestrone
Seznam surovin
- fazole bílé 200 gramů (předem namočené 24 hodin)
- brambory 1 kus (malá)
- bobkový list 1 kus
- pancetta 4 plátky
- olej olivový
- mrkev 2 kusy (střední)
- celer řapíkatý 2 kusy
- cibule 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- bazalka 1 svazek
- rajčata sterilovaná 2 plechovky
- cuketa 1 kus (menší)
- víno červené 200 mililitrů
- špenát 1 hrst (čerstvý, nebo mangold)
- vývar kuřecí 550 mililitrů (nebo zeleninový)
- špagety 50 gramů (nalámané)
- sůl
- pepř
- sýr Parmezán (k podávání)
Postup přípravy
1. Fazole vložte do hrnce, zalijte vodou a společně s nasekaným rajčetem, pokrájenou bramborou a bobkovým listem vařte asi 1 hodinu doměkka.
2. Zatímco se fazole vaří, rozpalte v pánvi 1 lžíci olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer, pancettu, cibuli, česnek a nasekané bazalkové stonky (lístky si ponechte na ozdobu). Na velmi mírném plameni duste 15 minut doměkka. Přidejte konzervovaná rajčata, na kostičky nakrájenou cuketu a zalijte červeným vínem. Nechte 15 minut probublávat.
3. Slijte vodu ze změklých fazolí a odstraňte bramboru, rajče i bobkový list. Fazole zastříkněte olivovým olejem a promíchejte. Fazole, špenát, vývar a špagety přidejte do hrnce k zelenině, zamíchejte a vařte, dokud nejsou těstoviny hotové.
4. Polévku osolte a opepřete, posypte bazalkovými listy, hoblinami parmazánu, zastříkněte olivovým olejem a podávejte.
Poznámka k receptu
Tenhle recept je inspirován Jamiem Oliverem, ale my ho už málem považujeme za vlastní. Do polévky užijete všechny možné suroviny, které vám zbydou doma – poslední dvě mrkve, malou cuketu od sousedky, hlt vína od večeře i rozlámané špagety, které zůstaly v pytlíku. Výsledek stojí za to.
Načítám komentáře...