Polévka s pestem ze zeleného chřestu
Seznam surovin
Polévka:
- chřest 1 kilogram (bílý)
- vývar zeleninový 1 litr
- smetana 200 mililitrů
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Pesto:
- chřest 5 kusů (zelený)
- mandle 5 lžic (mleté)
- sýr Parmezán
- olej olivový 5 lžic
- sůl
- pepř
- mandlové lupínky
Postup přípravy
1. Bílý chřest zbavte dřevnatých konců, oloupejte po celé délce, pokrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Zalijte vývarem tak, aby byl všechen chřest ponořený, a vařte do měkka.
2. Mezitím připravte pesto. Zelený chřest zbavte dřevnatých konců, silnějším stonkům oloupejte spodní třetinu, u mladších výhonů to není třeba. Pokrájejte ho na kousky a 2 minuty povařte, zchlaďte v ledové vodě, slijte, osušte a rozmixujte. Přidejte mleté mandle, nastrouhaný parmazán, podle chuti olivový olej, sůl i pepř a umíchejte pesto.
3. Polévku rozmixujte na hladký krém, přilijte smetanu a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Podávejte s pestem a nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Poznámka k receptu
Dobrá chřestová polévka nepotřebuje mnoho ingrediencí. Vždycky jí ale budou slušet opražené mandle. Pesto ze zeleného
Načítám komentáře...