Polévka z jarních bylinek
Seznam surovin
- kopřivy 1 hrst (MLADÉ)
- salát polníček 2 hrsti (nebo čerstvý špenát)
- bylinky 2 hrsti (čerstvý libeček, pažitka, medvědí česnek, bazalka)
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- brambory 2 kusy
- máslo 2 lžíce
- víno bílé 100 mililitrů
- vývar zeleninový 1,5 litru
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- pečivo (starší na krutony)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V hrnci rozpalte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Pak přidejte na kostky nakrájené brambory, a jakmile se lehce opečou, přilijte víno a nechte je odpařit. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nahrubo nasekané kopřivy, polníček i zelené bylinky. Osolte, opepřete a nechte 15 minut provařit.
2. Mezitím si připravte krutony: pečivo nakrájejte na kostičky a opečte nasucho v troubě.
3. Hotovou polévku rozmixujte, přilijte smetanu a nechte ještě 5 minut provařit. Podávejte s krutony.
Poznámka k receptu
Ke špenátovému základu přidejte třeba popenec, listy pampelišek, sedmikrásek nebo jitrocele.
Načítám komentáře...