Polévka z pečené červené řepy
Seznam surovin
- řepa červená 1 kilogram
- cibule 2 kusy
- česnek 4 stroužky
- vývar zeleninový 1 litr
- olej olivový 4 lžíce (+ k podávání)
- sůl
- pepř
- smetana zakysaná (k podávání)
- kopr (k podávání)
Postup přípravy
1. Řepu a cibuli oloupejte, pokrájejte na klínky, dejte do pekáče, zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte neoloupané stroužky česneku, zakryjte alobalem a dejte na hodinu do trouby vyhřáté na 180 °C. Na posledních 15 minut sundejte alobal, aby zelenina chytla barvu.
2. Pečenou zeleninu přendejte do hrnce, česnek zbavte slupek, nařeďte trochou horkého vývaru nebo vody a mixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Postupně přidávejte tekutinu, abyste získali ideální konzistenci, polévka by měla být příjemně krémová. Dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou, pár kapkami olivového oleje a nasekaným koprem.
Poznámka k receptu
Temně rudá, sametově jemná a plná intenzivních, zemitých chutí. Tak tohle je ideální zimní polévka.
Načítám komentáře...