Polský boršč z řepného kvasu
Seznam surovin
Řepný kvas:
- řepa červená 300 gramů
- voda 600 mililitrů
- syrovátka 90 mililitrů (čerstvá)
- bobkový list 3 kusy
- nové koření 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- fenykl 1/2 lžičky
- pepř 3 kusy (celý)
- sůl 9 gramů
Polévka:
- řepa červená 3 kusy (střední)
- cibule 1 kus (velká)
- mrkev 2 kusy
- celer 1 kus (menší)
- petržel kořenová 1 kus
- víno červené 60 mililitrů
- pórek 1/2 kusu
- česnek 4 stroužky
- houby sušené 60 gramů
- rajčata sterilovaná 120 gramů
- bobkový list 2 kusy
- muškátový oříšek
- pepř 3 kusy (celý)
- nové koření 2 kusy
- fenykl 1/2 lžičky
- voda 1 litr
Těsto na houbová oušku:
- mouka semolina 100 gramů
- vejce 1 kus
- sůl
Náplň:
Postup přípravy
1. Řepný kvas připravte 8–10 dní předem. Pevnou řepu dobře očistěte, ale neloupejte, a nastrouhejte ji nahrubo. Vodu převařte s kořením a rozmíchejte v ní sůl, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout asi na teplotu lidského těla. Řepu napěchujte do sklenice nebo malého hrnce na kvašení a zalijte vlažným nálevem. Přilijte syrovátku a řepu zatižte tak, aby byla celá ponořená. Láhev zakryjte utěrkou, aby se do ní nedostal prach, a nechte na teplejším místě kvasit. Zhruba po 8 dnech (záleží na teplotě v domácnosti) kvas přeceďte a uchovejte v chladu. Řepu můžete použít třeba na pomazánku nebo do salátu.
2. Připravte polévku. Všechnu zeleninu omyjte, nakrájejte na kousky, vložte do trouby rozehřáté na 200°C a pečte zhruba 20 minut, až zelenina začne karamelizovat. Přendejte ji do hrnce a do pekáče vlijte víno. Rozmíchejte v něm všechny případné připečeniny a vlijte do hrnce k zelenině. Přidejte houby, rajčata, koření a vodu – něco málo přes litr. Vařte na nízkém plamenu, dokud nebude zelenina měkká a bez barvy – je totiž třeba, aby její chuť přešla plně do vývaru. Vývar sceďte přes plátýnko, aby byl čirý.
3. Zatímco se zelenina vaří, připravte ouška. Namočte houby a pak je uvařte doměkka. Vodu slijte (můžete ji přidat do boršče, posílí houbovou chuť). Uvařené houby nasekejte najemno, cibuli nakrájejte nadrobno. V rendlíku rozpalte máslo a orestujte na něm cibuli. Pak přidejte houby, okořeňte kmínem, solí, pepřem a promíchejte.
4. Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní sůl a vejce. Zpracujte nejprve vidličkou, pak těsto vyklopte na pomoučený vál a hněťte rukama, dokud nebude hladké. Rozválejte dotenka a skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka. Do středu každého umístěte houbovou náplň, kolečko přehněte a okraje spojte – vznikne tak měsíček. Ke středu měsíčku vložte prst, konce těsta obraťte kolem a spojte – získáte jakýsi prstýnek nebo „ouško“. Ouška dejte vařit do vroucí osolené vody, trvá do asi 5 minut podle velikosti.
5. Smíchejte řepný kvas a přecezený vývar, společně ohřejte, ale už nevařte. Do talíře vložte několik oušek, zalijte teplou polévkou a okamžitě podávejte.
Načítám komentáře...