Ruský boršč
Seznam surovin
- voda 1,5 litru
- zelí bílé 300 gramů (hlávkové)
- řepa červená 200 gramů (vařená)
- hovězí maso (nejlépe hovězí kost s morkem)
- mrkev 100 gramů (nebo jiná kořenová zelenina)
- slanina 100 gramů
- brambory 1 kus (syrová, oloupaná)
- cibule 1 kus
- smetana zakysaná 1,25 decilitru (15%)
- cukr (podle chuti)
- šťáva citronová 1 lžíce
- rajčatový protlak 1 lžíce
- bobkový list 1 kus (celý)
- olej slunečnicový 1/2 lžíce
- pepř černý 5 kuliček
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petrželka velkolistá 1 snítka (na sekaná na ozdobu)
Postup přípravy
Omyté maso a kost zalijeme vodou, posolíme, přidáme bobkový list, celý pepř a očištěnou kořenovou zeleninu a vaříme na mírném ohni 30 minut. Zeleninu vyjmeme a vývar vaříme dále asi hodinu. Pak z něj vyjmeme maso i kost a vývar přecedíme do čistého hrnce.
Na rozehřátém oleji rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova. Přisypeme na kostičky nakrájené zelí a bramboru, krátce orestujeme, zalijeme připraveným vývarem, vmícháme protlak a vaříme 30 minut doměkka.
Mezitím maso nakrájíme na kostičky. Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky.
Na závěr polévku dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem a přidáme do ní maso a řepu. Polévku rozdělíme na talíře, ozdobíme lžící zakysané smetany a posypeme petrželkou.
Poznámka k receptu
Přidejte do polévky kousek vepřového nebo uzeného masa. Bude zajímavější. Uvařenou zeleninu z vývaru zužitkujte při přípravě zeleninové polévky.
Načítám komentáře...