Skvělá francouzská cibulačka
Seznam surovin
- cibule 1 kilogram
- máslo 2 lžíce
- vývar hovězí 1,2 litru
- víno bílé 150 mililitrů
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- petržel hladkolistá 2 kusy (stonky)
- bobkový list 1 kus
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- sůl
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. Připravte svazek bylinek, tzv. bouquet garni: tymián, petrželku a bobkový list svažte kuchyňským provázkem. V hrnci rozpalte máslo a cibuli na něm pomalu opečte dohněda - bude to trvat asi 45 minut (nesnažte se opékání uspěchat, jinak bude polévka jen sladká a mdlá). Cibule pustí dost tekutiny a neměla by se připékat. Pokud se to stane, podlijte ji trochou vína a přípečky v něm rozmíchejte.
2. Jakmile je cibule opečená, zasypte ji moukou a krátce orestujte. Pak přilijte víno, nechte ho odpařit, nakonec cibuli zalijte vývarem a přidejte bouquet garni. Osolte, opepřete a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Než se polévka dovaří, nakrájejte bagetu na šikmé plátky a nasucho opečte v pánvi nebo pod grilem. Sýr nastrouhejte nahrubo. Z hotové polévky vyjměte bouquet garni a dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek, do každé vložte plátek bagety, zasypte sýrem a prudce zapečte pod rozpáleným grilem. Ihned podávejte.
Načítám komentáře...