Špenátová polévka
Seznam surovin
- špenát 2 hrnky (čerstvý)
- voda 4 hrnky
- mléko 1 hrnek (tučné)
- sýr tavený 4 kusy (smetanový - trojúhelníček)
- cibule 1 kus
- máslo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- sůl
- petržel kadeřavá/kudrnka
Postup přípravy
Očištěné listy špenátu vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut.
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Pak ji zaprášíme moukou, promícháme a cibulovou jíšku zředíme mlékem. Za stálého míchání ji přivedeme k varu a přidáme tavené sýry.
Když se rozpustí, vlijeme směs do hrnce k uvařenému špenátu a vše společně ještě asi 5 minut povaříme. Na závěr polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby dochutíme solí.
Česnek oloupeme a prolisujeme. Hotovou polévku rozdělíme na talíře a každou porci doplníme troškou prolisovaného česneku a čerstvou petrželkou.
Poznámka k receptu
Polévku na závěr vylepšete kouskem taveného sýru nebo smetanou.
Načítám komentáře...