Studená zeleninová polévka
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (oloupané, salátové)
- rajčata 250 gramů
- okurka salátová 1 kus
- paprika 1 kus (červená nebo žlutá, zbavená semínek)
- cibule 1 kus
- džus rajčatový 5 decilitrů
- limetka 1 kus
- česnek 3 stroužky
- olej
- pepř černý (mletý)
- sůl
- rajčátka cherry 4 kusy (na ozdobení)
- okurka salátová (kostičky, na ozdobení)
- kopr (na ozdobení)
Postup přípravy
Brambory opláchneme vodou a nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, promícháme a přidáme brambory. Vše zalijeme vodou tak, aby brambory byly potopené, osolíme, zvolna podusíme asi 8 minut pod pokličkou, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Rajčata a papriku omyjeme, okurku oloupeme, vše překrájíme na menší kusy a rozmixujeme na drobné kostičky (několik kostiček okurek si necháme stranou na ozdobení). Přilijeme džus a dále mixujeme, až vznikne hladký krém. Smícháme ho s vychladlými bramborami, opepříme, osolíme, podle chuti okyselíme limetkovou štávou a polévku necháme dobře vychladit.
Před podáváním každou porci ozdobíme nakrájenými malými rajčátky, koprem a okurkovými kostičkami.
Poznámka k receptu
Přikusujte k polévce křupavé slané tyčinky, které si snadno upečete doma z listového, kynutého, křehkého nebo i bramborového těsta. Po rozválení na silnější plát těsto nakrájejte na delší pruhy, posypte je kořením podle vlastní chuti (např. provensálským), nasekanými oříšky nebo sýrem a upečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C
Načítám komentáře...