VALAŠSKÁ ŠČEDRAČKA

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Hrách a čočku zvlášť přes noc namočte do studené vody. Druhý den je slijte a propláchněte. Do hrnce dejte nejprve hrách a kroupy, zalijte je 1,5 litru vody a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Mezitím připravte jíšku – na pánvi rozpalte máslo, přidejte mouku a promíchejte. Až jíška začne hnědnout, odstavte ji z plotny a nechte zchladnout. Houby namočte do vody, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.

2. K hrachu a kroupám přidejte jíšku, rozmíchejte ji a pak vsypte pohanku, čočku, brambory, namočené houby, sušené švestky, křížaly a majoránku. Osolte, opepřete, promíchejte a vařte, dokud všechny suroviny nezměknou, bude to trvat ještě asi 30 minut. Podávejte s dobrým chlebem.

Poznámka k receptu

Ščedračka se někde také nazývala hrstková polévka – dávalo se do ní po hrsti od všeho, co se v hospodářství našlo – nejčastěji luštěniny, obiloviny, sušené ovoce a houby.

NAMÁČENÍ LUŠTĚNIN PŘES NOC

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...