VALAŠSKÁ ŠČEDRAČKA
Postup přípravy
1. Hrách a čočku zvlášť přes noc namočte do studené vody. Druhý den je slijte a propláchněte. Do hrnce dejte nejprve hrách a kroupy, zalijte je 1,5 litru vody a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Mezitím připravte jíšku – na pánvi rozpalte máslo, přidejte mouku a promíchejte. Až jíška začne hnědnout, odstavte ji z plotny a nechte zchladnout. Houby namočte do vody, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. K hrachu a kroupám přidejte jíšku, rozmíchejte ji a pak vsypte pohanku, čočku, brambory, namočené houby, sušené švestky, křížaly a majoránku. Osolte, opepřete, promíchejte a vařte, dokud všechny suroviny nezměknou, bude to trvat ještě asi 30 minut. Podávejte s dobrým chlebem.
Poznámka k receptu
Ščedračka se někde také nazývala hrstková polévka – dávalo se do ní po hrsti od všeho, co se v hospodářství našlo – nejčastěji luštěniny, obiloviny, sušené ovoce a houby.
NAMÁČENÍ LUŠTĚNIN PŘES NOC
Načítám komentáře...