Zelené gazpacho
Seznam surovin
- celer řapíkatý 2 snítky
- paprika zelená 2 kusy (menší)
- okurka salátová 1 kus (střední)
- chléb toastový 3 plátky (lehce okoralý)
- paprička chilli zelená 1 kus
- česnek 4 stroužky
- ořechy vlašské 150 gramů
- špenát baby 180 gramů
- bazalka 1/2 svazku
- petrželka velkolistá 2 lžíce (nasekaná)
- cukr třtinový 1 lžička
- ocet sherry 4 lžíce
- olej olivový 240 mililitrů
- jogurt bílý 3 lžíce (řecký)
- voda 500 mililitrů
- led 250 gramů (kostky)
- sůl 2 lžičky
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Nasekejte celer a papriky, oloupejte okurky a bílý chleba zbavte kůrky. Nakrájejte chilli papričku a česnek. Vše vložte do mixéru a přidejte cukr, ořechy, špenát, bazalku, petržel, ocet, olej, jogurt a většinu vody. Přihoďte polovinu kostek ledu, sůl, trochu bílého pepře a mixujte do hladka.
2. Pokud je polévka moc hustá, přilijte zbytek vody, ochutnejte a dolaďte podle chuti solí a pepřem. Přidejte zbývající led a dopřejte polévce několik posledních pulzů. Led by se měl částečně rozdrtit, ale stále by měly zůstat drobné kousky.
Poznámka k receptu
Nelekejte se dlouhého seznamu surovin, příprava gazpacha je totiž velice snadná. A chuť osvěžující, navíc snadno upravitelná - špenát, bazalku nebo česnek můžete přidávat a ubírat podle libosti. Kdo chce polévku vydatnější, připraví si navrch krutony.
Načítám komentáře...