Zeleninová polévka se zázvorem
Seznam surovin
- mrkev 2 kusy
- celer 1/2 kusu (menšího)
- petržel kořenová 1 kus (větší)
- ředkev bílá 1 kus
- tuřín 1 kus (malý)
- zázvor (4 cm, čerstvý)
- máslo 50 gramů
- jáhlové vločky 1/2 hrnku (není nutné)
- koření (vložená do uzavřeného sítka - bobkový list, tymián, 3 kuličky nového koření, sušený libeček))
- mouka celozrnná 1 lžíce
- petržel kadeřavá/kudrnka (nasekaná k podávání)
- pepř (čerstvě namletý)
- sůl
Postup přípravy
1. Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostky (zázvor nechte raději v celku).
2. Ve větším širokém kastrolu rozehřejte polovinu másla a orestujte na něm zeleninu včetně zázvoru (případně přidejte jáhlové vločky). Zalijte vodou, přidejte koření a uveďte do varu. Snižte teplotu a polévku zvolna vařte, až zelenina zvláční, ale zůstane ještě trochu křupavá (asi 15 minut).
3. Vyjměte koření (pomocí sáčku či sítka to půjde snadno) i zázvor, ale pokud máte rádi ostřejší chuť, zázvorrozmač kejte. Polévku osolte a opepřete.
4. Pokud jste do polévky nepřidali jáhlové vločky, zahustěte ji jíškou. Na pánvičce zpěňte zbylé máslo,
zaprašte ho moukou a připravte světlou jíšku. Zavařte ji do polévky a aspoň 10 minut ji provařte. Podávejte ozdobené petrželkou a s krajícem čerstvého chleba či krutony.
Načítám komentáře...