Zeleninový vývar s chřestovým svítkem
Seznam surovin
- voda 1,5 litru
- zelenina kořenová 130 gramů
- cibule 1/2 kusu
- pepř černý 5 kuliček (celý, pro děti vynecháme)
- sůl
- petržel hladkolistá (na posypání)
- olej (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání )
Na svítek:
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- chřest 80 gramů (uvařený, zelený)
- máslo 25 gramů
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Do středně velkého hrnce nalijeme 1,5 litru vody, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, půlku cibule a celý pepř. Vše osolíme, přivedeme k varu a pomalu vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
Mezitím připravíme chřestový svítek. Změklé máslo utřeme se solí, postupně přidáme žloutky, tuhý sníh ušlehaný z bílků a prosátou mouku. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájený uvařený zelený chřest. Těsto rozetřeme na vhodnou pánvičku vymaštěnou olejem a vysypanou moukou (můžeme použít i menší formu), vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dorůžova. Upečený svítek necháme trochu vychladnout, pak ho vyklopíme na prkénko a nakrájíme na kostičky nebo jiné tvary.
Hotový vývar přecedíme, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a rozdělíme spolu s chřestovým svítkem do talířů. Vše zalijeme horkým vývarem a každou porci posypeme petrželkou.
Načítám komentáře...