Zelňačka s uzenými knedlíčky
Seznam surovin
- vývar masový 1,5 litru (nebo voda)
- zelí kysané 500 gramů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- cibule 1 kus
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- sádlo 3 lžíce (nebo jiný vhodný tuk)
- paprika 1 lžička (mletá - sladká i pálivá)
- pepř 3 kuličky
- nové koření 3 kuličky
- bobkový list 1 kus
- sůl
Na knedlíčky:
- klobása 1 kus (uzená, větší)
- houska 1 kus (starší)
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná hrubá 2 lžíce
- pažitka 2 lžíce
Postup přípravy
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce se lžící rozpáleného sádla a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Zaprášíme ji mletou paprikou, zalijeme vývarem, přidáme kysané zelí, bobkový list, pepř a nové koření a vaříme, dokud není zelí měkké.
V pánvi nebo menším kastrůlku rozehřejeme zbylé dvě lžíce sádla, zasypeme ho hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Odstavíme ji z ohně a necháme zchladnout. Pak ji vmícháme do polévky a krátce povaříme.
Klobásu i housku nakrájíme na drobné kostičky, přidáme drobně nakrájenou pažitku a vejce, zahustíme hrubou moukou a promícháme. Ze směsi oddělujeme malé kousky, které v dlaních zakulatíme do knedlíčků.
Do hotové vroucí polévky vložíme připravené knedlíčky, lehce je promícháme a vaříme 7 minut. Na závěr vmícháme smetanu, polévku podle chuti přisolíme a ještě krátce prohřejeme.
Poznámka k receptu
Do polévky můžete místo knedlíčků přidat na kostičky nakrájené vařené brambory, lehce opečenou nakrájenou klobásu nebo i sušené houby, které jste předem namočili v mléce.
Načítám komentáře...