Zelňačka z Pacovska
Seznam surovin
- zelí kysané 400 gramů
- brambory 400 gramů (syrové, oloupané)
- vývar 5 decilitrů
- sádlo 110 gramů
- cibule 3 kusy
- mléko 2 decilitry
- smetana na šlehání 1 decilitr
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- kmín 1 lžička
- sůl
- petržel hladkolistá (nakrájená, na posypání)
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme 50 g sádla a zpěníme na něm jednu drobně nakrájenou cibuli. Přisypeme kmín a mouku a krátce za stálého míchání orestujeme. Zalijeme studeným vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Pak přidáme nakrájené kysané zelí, polévku necháme zvolna vařit a podle potřeby ji doléváme vodou.
Mezitím dáme vařit překrájené brambory do osolené vody. Zbylé dvě cibule nakrájíme najemno a osmažíme je na zbylém sádle dozlatova. Uvařené měkké brambory scedíme, nasypeme je na osmaženou cibuli, vše rozšťoucháme a podle chuti přisolíme.
Když je zelí v polévce měkké, rozdělíme polévku na talíře a každou porci doplníme kopečkem ušlehané smetany a posypeme petrželkou. Šťouchané brambory podáváme zvlášť, aby si je každý mohl přidat do polévky podle vlastní chuti.
Načítám komentáře...