Bramborové noky
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (uvařené, neoloupané varný typ C)
- vejce 3 kusy (velká ušlehaná)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů (přesné množství záleží na konkrétním druhu brambor)
- sůl
Postup přípravy
1. Ještě horké brambory oloupejte, ihned nastrouhejte a rychle zpracujte v hebké a nelepivé těsto. Dál už ho nepropracovávejte, protože noky by nebyly vláčné a pěkně nadýchané.
2. Těsto rozdělte na čtyři části. Rozválejte je na pomoučené ploše na tenké válečky a z nich poté plastikovou stěrkou odkrajujte stejně velké kousky.
3. Lehce je stiskněte vidličkou do tvaru noku a zavařujte do vroucí osolené vody. Promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte přibližně 5 minut, až vyplavou na povrch. Vyndejte je děrovanou naběračkou a podávejte buď s rajčatovou nebo se smetanovou omáčkou, či jako přílohu, například k pečenému masu. Pokud nechcete, aby se noky po uvaření slepily, promíchejte je s rozpuštěným máslem.
Poznámka k receptu
Lehké, nadýchané a malé knedlíčky (jejichž detailní popis si naplno užijete v kultovním filmu Pelíšky), oblíbené hlavně v italské kuchyni, se připravují z horkých brambor a hladké mouky.
Načítám komentáře...