Americké plněné brambory
Seznam surovin
- brambory 4 kusy (velké)
- smetana zakysaná 2,5 decilitru (hustá)
- bylinky 2 lžíce (pažitka a petrželka, nasekané)
- česnek 1 stroužek (lze vynechat)
- olej (na smažení)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjeme kartáčkem, na několika místech je propíchneme vidličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 180 °C a upečeme doměkka.
Mezitím zakysanou smetanu podle chuti osolíme, opepříme, kdo chce, může přidat i rozetřený česnek, a uložíme ji do chladničky.
Upečené brambory necháme vychladnout, rozkrojíme je na poloviny, opatrně lžičkou vydlabeme vnitřky a bramborové půlky usmažíme dozlatova ve fritovacím hrnci nebo v pánvi na rozehřátém oleji. Přeložíme je na savý ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk, pak ještě horké křupavé bramborové půlky naplníme vychlazenou ochucenou zakysanou smetanou, posypeme je pažitkou a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Z vydlabaných vnitřků brambor můžete připravit typické české pečené placky. Zahustěte je trochou hladké mouky, osolte, okmínujte, utvořte z hmoty placičky, upečte je na suché plotně a pomastěte máslem nebo sádlem.
Načítám komentáře...