Bramborové špalíčky
Postup přípravy
Uvařené brambory oloupeme a necháme je vychladnout. Pak je nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme do mísy.
Přidáme celé vejce rozmíchané se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl, přisypeme mouku a opatrně krátce promícháme.
Těsto rozdělíme na několik částí, které na pomoučeném prkénku rozválíme na válečky silné jako palec a nakrájíme je ostrým nožem na malé špalíčky. Vhodíme je do vroucí osolené vody, opatrně promícháme a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
Uvařené špalíčky vybereme z vody menším cedníkem a jen krátce (aby nevychladly) je ponoříme do studené vody. Necháme je odkapat, pak je nasypeme do mísy a pokapeme máslem, aby se neslepily.
Před podáváním špalíčky podle potřeby krátce ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo na pařáčku nad hrncem s vroucí vodou.
Jsou ideální přílohou například k uzenému masu nebo pečené kachně se zelím, hodí se i k vepřovému masu se špenátem nebo ke guláši.
Poznámka k receptu
Při vaření brambor, které budete používat do těsta, dejte pozor, aby nebyly převařené. Obsahují pak příliš mnoho vody, takže je nutné přidávat do těsta více mouky a těsto je pak tuhé.
S těstem pracujte rychle, protože řídne. Vodu na vaření špalíčků si dejte vařit nejlépe ještě předtím, než začnete těsto zpracovávat.
Načítám komentáře...