BRAMBOROVÝ SALÁT I
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (nejlépe keřkovské rohlíčky)
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 1 kus
- celer (menší kousek)
- jablka 1 kus
- okurky kyselé 6 kusů
- vejce 4 kusy
- šunka 200 gramů (od kosti)
- hrášek sterilovaný 50 gramů
- majonéza 170 gramů
- jogurt bílý 120 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Den předem uvařte brambory. Omyjte je, vložte do hrnce s vodou, osolte a ve slupce uvařte doměkka. Mrkev, petržel a celer oloupejte a uvařte v osolené vodě. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte.
2. Vychladlé brambory oloupejte a spolu s mrkví, petrželí, celerem a vejci je pomocí mřížky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Promíchejte, lehce osolte a opepřete. Okurky nakrájejte na drobné kostičky a společně s okapaným hráškem přidejte do mísy. Jablko oloupejte a nastrouhejte, šunku zbavte případné tučné části, nakrájejte na kostičky a přidejte k ostatním surovinám. Rukou všechno zlehka promíchejte.
3. Do mísy přidejte majonézu, podle chuti jogurt a dobře promíchejte. Nechte salát spíše méně dochucený – šunka mu dodá slanost, proto je lepší s dochucením počkat, až se rozleží a chutě prolnou. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a salát nechte uležet do Štědrého dne. Pak ho ochutnejte, dosolte, dopepřete nebo dolaďte citronovou šťávou.
Poznámka k receptu
Každá rodina má svůj oblíbený salát, vyladěný přesně podle chuti. Ať už je vaším tajemstvím kousek jablka, přidá- ní zakysané smetany, nebo nezvyklá bylinka, dejte mu dost času, ať se rozleží. Jen tak bude naprosto dokonalý.
ODLEŽENÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...