Citronové brambory
Postup přípravy
Brambory tence oloupeme nebo jen očistíme kartáčkem a omyjeme. Česnek oloupeme, dva stroužky nakrájíme najemno a zbylé rozkrojíme pouze na půlky. Ze čtvrtiny citronu oloupeme žlutou kůru a nakrájíme ji na plátky.
Do hrnce nalijeme asi litr vody, osolíme ji, přidáme rozpůlené stroužky česneku a nakrájenou žlutou citronovou kůru a přivedeme k varu. Pak přidáme brambory a na středním ohni je uvaříme téměř doměkka. Scedíme je a necháme odkapat (vývar z brambor nevyléváme).
V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme najemno nakrájený česnek, krátce promícháme a odstavíme z ohně. Přimícháme třetinu citronové dužniny nakrájené na jemné plátky, šťávu ze zbylého citronu a najemno nakrájenou mátu a lehce osolíme. Přidáme povařené brambory, vše podlijeme trochou odloženého vývaru z brambor a dusíme doměkka.
Poznámka k receptu
Brambory jsou výbornou přílohou k pečenému jehněčímu masu nebo pečeným či smaženým rybám.
Načítám komentáře...