Lehký bramborový salát
Seznam surovin
- brambory 500 gramů (lojovité)
- mrkev 200 gramů
- celer 100 gramů
- okurka nakládačka 100 gramů
- cibule 1 kus (menší)
- petržel kořenová 50 gramů
- jogurt bílý 1 decilitr
- olej slunečnicový 1 lžíce
- hořčice 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
Mrkev, celer a kořenovou petržel očistíme a uvaříme ve vodě doměkka (nesmí se ale rozvařit). Zeleninu slijeme a necháme vychladnout.
Syrové brambory také uvaříme zvlášť ve vodě doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nakrájíme spolu s vařenou vychladlou zeleninou na kostičky a vložíme do mísy.
Oloupanou cibuli a nakládané okurky nakrájíme na malé kostičky a přidáme do mísy s bramborami a kořenovou zeleninou. Přidáme olej, hořčici a bílý jogurt, podle chuti osolíme a opatrně promícháme. Hotový salát uložíme do chladničky a necháme alespoň 20 minut odležet.
Salát podáváme jako přílohu k masu nebo rybám (pokud možno dietně připraveným, tedy grilovaným, vařeným nebo pečeným na troše tuku).
Poznámka k receptu
Salát je vynikající i bez bílého jogurtu, který nahrazuje majonézu. Skvěle ho ochutí lák z okurek nebo zálivka umíchaná ze 4 lžic oleje, šťávy z 1 citronu, malého šálku vody a půl lžičky hořčice, ochucená cukrem, solí a pepřem. Do salátu můžete přidat i další zeleninu, například nakrájené červené papriky, ředkvičky nebo sterilovaný či povařený zelený hrášek.
Načítám komentáře...