Lokše podle gurmánky
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (uvařené)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- sádlo (husí nebo vepřové na omaštění)
- sůl
Postup přípravy
1. Den předem uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Osolte a přisypte mouku. Z těsta vyválejte váleček a nakrájejte ho na malé kousky, ze kterých na pomoučeném vále válejte tenké placky. Moukou je však podsypávejte jen tolik, aby se nelepily, přidáte-li jí moc, budou lokše tvrdé.
2. Placky nasucho opečte z obou stran v rozpálené pánvi, až budou mít černé puchýřky. Ihned po upečení je z obou stran potřete horkým sádlem, naskládejte na sebe a přiklopte porcelánovou mísou, aby zvláčněly a udržely se teplé.
Poznámka k receptu
Recept na lokše jsme si vypůjčili od autorky kuchařek a naší spolupracovnice Šárky Škachové - je totiž nejjednodušší a nejlepší. K huse je máme nejradši. Kdyby vám snad náhodou nějaké zbyly, namažte si je povidly a podávejte k snídani.
Načítám komentáře...